Informatieavond over isolatie groot succes

bijeenkomst 18 januari isolatie (foto Marjelle Maas)

18 januari 2016. Bij min vijf op de thermometer buiten, laat de Houtense buurt de Hoeven zich binnen, in de aula van het warme en gastvrije Wellantcollege, informeren over de mogelijkheden van woningisolatie. Deze informatieavond is de tweede in zijn soort die het buurtinitiatief De Hoeven Energie voor zijn medebuurtbewoners organiseert. Voor deze avond zijn leveranciers en deskundigen uitgenodigd om te komen vertellen hoe zij denken de grofweg drie huizentypen die in deze buurt staan, het best te isoleren aan vloer, muur en dak. Vooraf lieten zij zich rondleiden in enkele huizen, zodat ze zich een goed beeld konden vormen van de begin jaren tachtig bouw van deze buurt.
Deze aanpak maakt nieuwsgierig, en veel bewoners hebben dan ook hun andere bezigheden ingeruild om dit bij te wonen. Ze worden ruimschoots beloond voor hun aanwezigheid met concrete informatie over de mogelijkheden en onmogelijkheden van isolatie aan hun daken, hun muren en onder hun vloeren, met groepskorting toe.
De spits wordt afgebeten door Ida Smit, buurtbewoner en vrijwilliger bij De Hoeven Energie. Ze vertelt over de verbouwing van haar huis, die ze met aandacht voor duurzaamheid en energieverbruik heeft laten uitvoeren. Met de verbouwing is het beoogde comfort en een lager energieverbruik gerealiseerd. Om nu nog verder te gaan met energiebesparingen had ze achteraf gezien nog verder vooruit kunnen denken.
Peter Borkus, adviseur bij Isotechniek, kreeg mee dat bij de bouw was voorzien in een spouw van 8 tot 10 cm, gevuld met 5 cm glas- of steenwol. De isolatienorm voor huidige nieuwbouwhuizen is vele malen hoger. Vast staat dus al bij voorbaat dat met spouwmuurisolatie een besparing in energie én comfort te winnen valt, maar welk procédé is bouwtechnisch haalbaar, milieutechnisch acceptabel en financieel interessant? Borkus had uitgezocht dat het beste resultaat, gezien de hooguit 3 tot 5 cm ruimte die de spouwmuur nog te bieden heeft naast de oude laag steenwol, het inspuiten zal zijn van een speciaal voor spouwmuur ontwikkeld soort purschuim met hoge isolatiewaarde. Overige oplossingen vallen vanwege de krappe restruimte in de spouwmuren van deze woningen af.
Kees Stap van het Energiepaleis neemt met de zaal door waar deze buurt forse stappen vooruit kan zetten in comfort, energiebesparing en kwaliteit van het binnenhuismilieu. Na een virtuele rondgang door de huizen van de buurt De Hoeven daagt hij zijn publiek uit een virtuele keuze te gaan maken tussen het Comfort-pakket, waarbij verwarming, isolatie (je wilt geen koude muur voelen) en ventilatie op elkaar zijn afgeregeld, en het Duurzaam-pakket. Dan ga je voor de Nul op je energierekening. Ook dit laatste is haalbaar in deze woningen, aldus Stap, maar alleen wanneer je secuur jaren vooruit gaat plannen.
Rento Hermanns, de man achter Rondomdom, neemt zijn publiek mee in de inzichten die hij zich met zijn achtergrond van architect-met-passie-voor-duurzaamheid heeft verworven over isolatie en vocht. Hij had zich grondig voorbereid door zich in verschillende kruipruimten van de De Hoeven-huizen te wringen en zich te verdiepen in de mogelijkheden, nut en noodzaak van vloerisolatie, zolderisolatie en binnenmuurisolatie voor deze buurt Op zijn rondgang stuitte hij op optrekkend vocht (dat vrij simpel te verhelpen is), koudebruggen (moeilijker) en het risico van vochtdoorslag. Zijn aanbeveling voor deze buurt: vloerisolatie, te beginnen met ten minste de afsluiting van het opdampend grondwater.
Een leerzame avond waarvan alle aanwezigen met een voldaan gevoel huiswaarts konden keren. Niet alleen de bewoners en deskundigen maar ook voor de vrijwilligersorganisatie van De Hoeven Energie zal het een goed gevoel zijn dat hun relatief jonge initiatief met hoog enthousiasme door de aanwezigen wordt gewaardeerd. Een initiatief dat nu al niet meer onopgemerkt is en zeker nog meer navolging zal krijgen. In maart wordt naar verwachting de eerstvolgende infoavond georganiseerd.
(tekst: Karel Frijters)