Project ‘Sterke Buurten’

In september 2017 werden we benaderd door de gemeente Houten om deel te nemen aan een project “Sterke Buurten”. Primair doel: ervaringsuitwisseling van een initiatief als De Hoeven Energie met andere bewonersinitiatieven. Dit project heeft, na verschillende gesprekken, geleid tot het projectplan ‘Sterke Buurten’, met een concreet actieplan.

Op 28 mei jl. werd gestart met een workshop ‘Wij(k) maken’, een bijeenkomst met professionals (van de gemeente, Sociaal Team, Viveste, de Krachtfabriek en  Van Houten&co) die contact maken met de inwoners van Houten. Maar vanzelfsprekend ook de diverse inwonerinitiatieven waren aanwezig. Samen onderzochten we wat werkt: wat zeggen de cijfers? Wat zeggen de mensen die zich actief inzetten in de buurt?  Wat is nodig? Wat kunnen en moeten we samen doen om sterke wijken te maken waar mensen zich thuis voelen, naar elkaar omkijken en prettig wonen? En waar is het mooi groen en veilig? Wij waren er om naast duurzaamheid (besparen, isoleren en zelf opwekken)  ook het belangrijke sociale aspect (nabuurschap) onder de aandacht te brengen.’Elkaar kunnen vinden’ bleek een van de belangrijke behoeftes te zijn die tijdens de bijeenkomst naar voren kwam.

Daarnaast doet de Krachtfabriek nu een onderzoek naar de vraag in welke vorm een ‘digitaal Houtens platform’ kan bijdragen aan het verbinden en versterken van inwonersinitiatieven. Om ideeën en wensen te verzamelen was er dinsdag 26 juni een vervolgbijeenkomst. Ook daar waren we vertegenwoordigd, want ook hier kunnen we onze boodschap van duurzaamheid/energietransitie en sociale cohesie voor het voetlicht brengen.

Terug naar de nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *