CV advies voor verwarming van een serre

Ervaringsverhaal Karel en Marijke, van de Dijkhoeve (appartementencomplex De Koningslinde, bouwjaar 2002 )

We wonen sinds een jaar in dit appartement. We hebben de serre ingericht als werkkamer en willen deze ook in de wintermaanden kunnen gebruiken. Afgelopen winter merkten we dat als we de serre met een 2000kW kachel verwarmen en het buiten vriest, de serre binnen een uur weer is afgekoeld tot 9 graden. Zo snel ontsnapt de warmte daar. In de schuifpui van de serre zit HR++glas, maar de serre is verder niet goed geïsoleerd. Zo ontsnapt warmte door de kieren in de schuifpui en ook via het plafond raken we warmte kwijt. Wij wilden de serre beter kunnen verwarmen en overwogen diverse opties voor de plaatsing van een cv-radiator in de serre. Maar we wisten niet wat de beste optie was. En is het elektrisch verwarmen of verwarming met infrarood een betere optie? We zochten naar deskundig advies.

collage

 

 

 

 

 

De uitvoering

We hebben John Visser gevraagd met ons mee te kijken. Hij bevestigde dat het brede aluminium roosterwerk bovenin de schuifpui een warmtelek is waar weinig aan te doen is anders dan de hele pui te vervangen. Die schuifpui is van een fabrikant die al failliet is. De kieren bij het plafond hebben we zelf gedicht, en de firma Van Hengstum helpt met het beter sluitend maken van de schuifpui. De schuifpui sluit inmiddels goed. John raadde aan eerst een infrarood verwarming van 300 Watt bij het bureau in de serre te proberen, in combinatie met warmte via het slaapkamerraam naar de serre te laten stromen. Er zit namelijk een raam tussen de slaapkamer en de serre. We zouden de afstelling van de slaapkamerradiator dan enkel moeten aanpassen. Het plaatsen van een extra radiator in de serre is dan niet nodig.

Naast het advies over al of geen extra radiator, heeft John met zijn warmtecamera de radiatoren bekeken en kwam tot de conclusie dat bij de radiator in de woonkamer de in- en uitlaat verkeerd om waren aangesloten. Hierdoor verwarmt de radiator niet optimaal. Dit kan eenvoudig verholpen worden. En John constateerde dat de terugslagklep in de CV-ketel niet goed sluit door kalkaanslag. Hierdoor kan dagelijks wel tot 150 l water verloren gaan.

En, hoe bevalt het nu?

We waren erg tevreden met de wijze waarop John ons adviseerde. We hebben inmiddels de infrarood verwarming aangeschaft. Binnenkort installeert John een warmwaterboiler voor de keuken en badkamer, zodat de HR ketel alleen nog gebruikt wordt voor de cv. Volgende winter moet blijken of de aanpassingen het gewenste effect hebben.

Tips

  • Ga na of er kieren zijn die je kunt dichten en welke isolatiemogelijkheden er zijn;
  • Vraag gratis advies aan de vrijwilligers van het CV-optimalisatie team van de Hoeven Energie;
  • Huur een expert in als dat nodig is;

Doe zo mogelijk energiezaken gezamenlijk: zo zijn wij in ons complex sinds januari blij met collectief aangeschafte zonnecellen van en voor de VvE en waarderen we de gezamenlijke initiatieven van de Hoeven Energie. Als collectieve oplossingen niet voor de hand liggen, kies dan een individuele oplossing en realiseer die.