De uitdaging: besparing van het elektriciteitsverbruik en de rest van het verbruik met energie van eigen zonnepanelen

Ervaringsverhaal Frans en Marian, uit de Borchen (woning: 1988)

In 2015 wilde ik zonnepanelen gaan aanschaffen en mijn jaarlijkse elektriciteitsverbruik zelf gaan opwekken. De investeringskosten voor zonnepanelen bedragen ongeveer € 1,50 per jaarlijks op te wekken kWh. Aangezien ik niet meer wilde investeren in de panelen dan nodig voor mijn eigen verbruik, wilde ik eerst een goede inschatting kunnen maken van wat ik kon besparen. Daarom ben ik eerst gaan uitzoeken waar de elektriciteit aan werd verbruikt en hoeveel ik kon gaan besparen. En dat was best veel!

De uitvoering

elektriciteitsmeterIk ben ons huis doorgelopen en heb per ruimte een lijst gemaakt van alle verbruikers. Enkele grote verbruikers heb ik direct vervangen door een zuinige variant; zoals de 26 jaar oude was- en droogmachine. En de meeste lampen zijn vervangen door LED-verlichting.

Vervolgens heb ik alle grote verbruikers doorgemeten met een eenvoudige elektriciteitsmeter en genoteerd in een tabel. Het verbruik van sommige apparaten heb ik geschat door het aantal uren dat het apparaat in werking is te vermenigvuldigen met het elektrisch vermogen. Met het overzicht dat dit gaf, werd mij duidelijk hoe het verbruik in het huis was opgebouwd en waar besparen het grootste effect had.

schakelbare stekekrZo heb ik bijvoorbeeld schakelbare stekkers op de play-bar van de televisie en op het elektrisch verstelbare bed geplaatst. De besparing hiermee is ongeveer 200 kWh per jaar. In de bijgevoegde tabel zie je hoe het verbruik over mijn huis is verdeeld.

zonnepanelen de borchenUiteindelijk is het elektriciteitsverbruik met een derde teruggedrongen. De 15 zonnepanelen die ondertussen op het dak liggen, leveren nu alle elektriciteit die we jaarlijks verbruiken.

 

 

En, hoe bevalt het nu?

Prima! De panelen leveren zelfs meer stroom op dan verwacht. Mijn jaarlijkse elektriciteitsrekening is nu €0,- ! En we hebben niet ingeleverd op comfort. Sterker nog, de panelen werken als een parasol voor het huis, waardoor het op de zolderverdieping op warme dagen minder warm wordt.

Tips

  • Maak inzichtelijk waar de kWh aan worden besteed. Meten is weten. Daarna kun je weloverwogen maatregelen nemen. De bijgevoegde tabel kan als voorbeeld dienen;
  • Bij de Hoeven Energie kun je gratis een elektriciteitsmeter lenen (klik hier voor meer informatie);
  • Stel jezelf besparingsdoelen en houd je daaraan;
  • Met de slimme meter die inmiddels in veel huizen is geïnstalleerd, is het ook mogelijk het verbruik van een apparaat af te leiden door deze aan en uit te schakelen en het verschil af te lezen op de slimme meter;

Wil je gas besparen? Kijk op de website mindergas.nl om effecten van de buitentemperatuur op je gasverbruik uit te sluiten als je wilt nagaan wat de effecten van een genomen besparingsmaatregel zijn.

Voorbeeld tabel voor inzichtelijk maken energieverbruik in pdf
Voorbeeld tabel voor inzichtelijk maken energieverbruik in excel