Elektraverbruik van computerapparatuur op standby

stekkerdoosAls wijkgenoten een energiemeter van ons hebben geleend, vraag ik vaak wat ze aan maatregelen hebben genomen. Een veel gehoorde maatregel is een stekkerdoos met een aan/uit schakelaar voor de computer en randapparatuur. Als je de schakelaar uit zet, voorkom je in één keer het sluipverbruik van de apparaten. Maar wat scheelt dat eigenlijk in stroomverbruik vroeg ik me af? De huidige computers en apparaten zijn toch energiezuinig?

Aan het woord is Ida, vrijwilliger van De Hoeven Energie . Zij maakt deel uit van het team vrijwilligers dat zich verder heeft verdiept in de elektriciteitsmeters en de uitleen hiervan coördineert:
Computers worden niet ontworpen om energiezuinig te zijn. Want de koper kiest de computer in het algemeen vooral om de snelheid en de functionaliteit. Dit in tegenstelling tot laptops en tablets. Juist bij deze apparaten doen de fabrikanten hun uiterste best het elektraverbruik te minimaliseren zodat het apparaat zo lang mogelijk op een accu kan werken. En dat zie je direct in het verbruik: een laptop heeft meestal een stroomverbruik tussen de 15 en 45 Watt, terwijl een PC met scherm makkelijk 2 tot 5x zoveel gebruikt. Het verbruik van een PC hangt erg af van de samenstelling. Cijfers die ik vond op internet en uit eigen metingen zijn:

Type Verbruik Standby
Desktop Computer 60-250 watt 5 Watt
(oudere) 17″ CRT monitor ~80 watt 5 Watt
(moderne) 19″ LCD monitor 17-31 watt 3 Watt
Spelcomputers (Xbox, playstation) ~200 Watt 5 Watt
Laptop 15-45 watt 2 Watt
Tablet 5 watt 1 Watt
Laser printer 20 watt 2,5 Watt
Scanner 20 Watt 2,5 Watt
Speakers bij pc 5 Watt 0,2 Watt

Nu zet ik mijn PC met monitor, geluidsboxen, printer en scanner uit met schakelaar op de stekkerdoos. Bij een gebruik van 20 uur per week, bespaar ik hiermee per jaar 52 weken x (7×24-20) x 13 watt =  100 kWh, ofwel ruim € 20,-. Toch weer mooi meegenomen!

Nog enkele tips:
– Gebruik geen screensaver. Het stroomverbruik loopt op bij het instellen van een screensaver. Oorspronkelijk was een screensaver bedoeld om de (oude) CRT-monitoren te beschermen tegen inbranding. Bij de moderne LCD- schermen is dit gevaar er niet meer.
– Randapparatuur met een USB-aansluiting heeft meestal minder elektriciteitsverbruik, dan apparaten die met een stekker verbinding maken met het stroomnet. Apparatuur die op de usb-poort van de computer zit, verbruikt meestal niet meer dan 2,5 Watt.
– Stel energiebeheer in en zet je computer bij pauzes in de slaap- of sluimerstand.

OPROEP
Bent jij ook bewust bezig met het elektragebruik in huis en heb je weetjes die je wilt delen met wijkgenoten? Mail ons! We willen graag tips van bewoners met bewoners delen.