Elektriciteitsmeters

De gemeente Houten heeft een aantal elektriciteitsmeters op de plank, die ze uitleent via De Hoeven Energie aan de bewoners van onze wijk. Wie zich hiervoor opgeeft, komt als eerste aan de beurt om met deze meter het echte energiebesparings-handwerk ter hand te nemen, want: meten = Hollandse nuchterheid = besparen.

Wat is een elektriciteitsmeter?
Een elektriciteitsmeter meet de hoeveelheid stroom die er door hem heengaat. Deze meter doet zijn werk tussen stopcontact en stekker.

Waarom een elektriciteitsmeter?
Met deze meter kun je nagaan:
• hoeveel stroom er door een stekker loopt. Voorbeelden: Hoeveel verbruikt jouw pc- opstelling (computer, beeldscherm, printer, geluidsboxen)? Hoeveel kost jouw tuinverlichting je jaarlijks?
• hoeveel stroom een specifiek apparaat verbruikt. Voorbeelden: wat kost een trommelwas op 30 graden? En op 60? en op 90? Hoeveel elektriciteit verbruikt de pomp van de vloerverwarming? Hoeveel energie verbruikt een 10 of 15 jaar oude koelkast/ oven/ diepvries eigenlijk? Wat kost jaarlijks die pomp in de vijver? En die van de fontein?
• of dat energielabel eigenlijk wel klopt. Voorbeeld: je denkt een energiezuinige diepvries te hebben, maar klopt dat ook als je hem in de schuur hebt staan?
• waar sluipverbruik zit. Voorbeelden: Hoeveel stroom gaat er nog door zo’n stekker(doos) nadat je de pc hebt uitgeschakeld? Wat kost een tv je op standby?

Hoe hanteer ik een elektriciteitsmeter?
Met de meter kun je alle apparaten waar een stekker aan zit, doormeten op het daad- werkelijk energieverbruik. De meter geeft het verbruik aan in Watt. Ingesteld op tijds- eenheid, wordt Watt per uur uitgelezen. Ingesteld op tarief, kun je meteen uitlezen wat het je kost per uur.(Afhankelijk van het type elektriciteitsmeter zijn diverse andere instellingen mogelijk, zoals bijvoorbeeld het verbruik van een apparaat over een etmaal waarin zowel een dag als een nachttarief geldt.)
Maar je kunt het apparaat ook gebruiken om een specifiek gebruik door te meten. Voorbeeld: wat kost het opstarten van jouw tv je in vergelijking met het standby laten staan.
Tip: omdat een koelkast regelmatig aan- en uitslaat is de energiemeting alleen betrouwbaar wanneer deze over een langere tijd gebeurt. Plaats daarom de meter gedurende 24 uur tussen je koelkast en het stopcontact.

Hoe moet ik de resultaten lezen?
Je metingen krijgen pas waarde wanneer je ze kunt uitdrukken in andere grootheden. De meest directe manier om gevoel te krijgen bij de cijfers is ze te noteren en ermee te gaan rekenen (in Excel bijvoorbeeld). Als het standby-lampje van jouw tv je per uur een x aantal Watt kost, en als je weet dat een KiloWatt 22 eurocent kost, dan is vrij simpel uit te rekenen dat je er per jaar ergens rond 40 euro voor neertelt. Zo is voor alles met een stekker wel een doorberekening te maken naar week, maand of jaar en naar kosten. Zo krijg je inzicht in waar je jouw energie blijkbaar aan besteedt.

Wat doe ik met de resultaten?
Met de kennis van het eigen verbruik, kun je energie gaan besparen. Je kunt op jouw meter direct zien wat jouw energiemaatregelen je opleveren. Je hebt wellicht zelf al wat ideeën, anders kan internet je hepen aan talloze tips en trucs. Met de meter erbij kun je gaan experimenteren en direct zien wat het oplevert. Je kunt vermoedelijk met wat googelen, uitproberen en realisme jouw energieverbruik terugbrengen met 25 % of misschien 50 %, zonder de grens van het comfortabele minimum te raken.
Belangrijker is dat je met de meter voor jezelf kunt bepalen welk niveau van energie- verbruik bij jou past. Als je de energiesluipers en -slurpers eenmaal heeft getackeld, heb je een solide basis om te becijferen of verdergaande energiebesparende of energieopwekkende maatregelen voor jou interessant zijn.

Waarmee wij van het wijkinitiatief De Hoeven Energie je kunnen bijstaan?

De logische aanpak van energiebesparing is:
– eerst meten,
– dan de kleine maatregelen treffen,
– daarna verder kijken.

Met het uitlenen van elektriciteitsmeters faciliteren wij de eerste stap.
Ook gebruik maken van een elektriciteitsmeter? Vul hier het contactformulier in.

de elektriciteitsmeter

Bovenstaande tekst kan hier als pdf gedownload worden.