Energieplan

Hier vind je informatie over hoe je inzicht krijgt in je energieverbruik en over hoe je vervolgens energie kunt besparen.
Energie-advies
Er is ondertussen een samenwerkingsverband met een expert als optie voor het samenstellen van een gedegen energieplan. Kijk voor de aanbieding op deze website op collectief voordeel/energie-advies.
Energiescan
De Hoeven Energie kan helpen bij het invullen van een energiescan/vragenlijsten die uw energieverbruik en wensen m.b.t. besparing en maatregelen in kaart brengen. Een team van vrijwilligers is bereid te helpen bij het invullen.
Wat is een energiescan?
Een energiescan is een vragenlijst op internet waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je er met jouw energieverbruik voor staat, welke besparingen er mogelijk zijn, en wat in dat geval het meest (kosten)effectief is.
Waarom een energiescan?
Om helder te krijgen waarom je energie wilt besparen of opwekken, wat zijn jouw ambities op energiegebied? Welke hulp of advies heb je hierbij nodig?
De meeste besparingen op energie worden gevonden in good housekeeping: net wat andere gewoontes aanleren, kleine aanpassingen aan de woning die niet veel hoeven te kosten, energiebesparing meenemen in jouw aanschafbeslissingen, wat extra’s doen als je toch al aan het verbouwen bent. Heel veel tips hebben een hoog “o ja”-gehalte. En toch brengt het je altijd weer op wat nieuwe ideeën.
Waar vind ik een energiescan?
Er zijn er diverse te vinden op het internet, telkens net wat anders ingestoken.
1. Kijk vooral op onze website, www.dehoevenenergie.nl, onderdeel Mijn Energie Plan.
2. Zie ook de website van Milieucentraal. Hierbij staat onafhankelijke informatie over energie besparen centraal. www.milieucentraal.nl (via menu naar “Tests en Advies op maat/Vergelijk mijn energieverbruik). Neus ook vooral rond op de rest van de site!
Andere energiescans zijn:
3. Voor het in beeld brengen van relevante bouwkundige energiemaatregelen: www.onshuisverdienthet.nl/
4. Met de aanvullende mogelijkheid om online offertes te vergelijken: https://greenhome.nl/huisscan
5. Zie ook de website van jouwhuisslimmer
Wat krijg ik in handen?
Na het invullen van een energiescan heb je een lijst in handen van voor jou relevante besparingsmogelijkheden, kosteneffectieve investeringen en een waslijst aan tips en trucs. MilieuCentraal geeft een voorbeeld hoeveel zonnecellen bij jouw huidige gebruik passen, wat de investering daarvan is en welke terugverdientijd ertegenover staat.

Hoe vul ik de energiescan in, wat wordt zoal gevraagd? Wat moet ik bij de hand hebben om mijn energiescan te laten slagen?

Een aantal gegevens is onmisbaar om dit soort zelfscans in te vullen: altijd zal gevraagd worden naar je huidige energieverbruik, anders is immers niet te bepalen of je kunt besparen met een bepaalde maatregel. Je vindt deze gegevens in de afrekening van jouw energieleverancier. Daarnaast is van belang dat je weet wat het bouwjaar van jouw huis is (in onze wijk is dat 1981/1982). Ook welke isolatie er bij de bouw is toegepast (5-8 cm dikke dak- en spouwmuurisolatie). Deze gegevens hoef je dus niet meer op te zoeken.
Wat doe ik er vervolgens mee?
De uitkomsten zijn interessant voor jouzelf. Voor zover dit geen investeringen vergt bevelen wij je deze van harte aan voor directe toepassing. Voor zover het investeringen vergt, is er wellicht met collectieve aankoop/ burenhulp en dergelijke een nog effectievere weg te bewandelen dan op de site(s) genoemd. Daar willen we als De Hoeven Energie graag onze kennis in delen.
Voorbeeld van MijnEnergieplan