Ervaringen met een warmtepomp in Houtense jaren ’80 woningen

Een groep van 14 belangstellende Houtenaren werd op zaterdag 11 mei 2019 gastvrij ontvangen en rondgeleid in drie jaren ’80 woningen die geheel verwarmd worden met een warmtepomp, en geen aardgas meer gebruiken. Zo konden de belangstellenden zelf zien en horen wat een warmtepomp betekent in de praktijk. Per fiets bezochten zij de huizen met de door De Hoeven Energie en EnergieRijk Houten georganiseerde warmtepompen fietstocht.

Over warmtepompen om je huis te verwarmen wordt veel geschreven en gesproken. Steeds meer particulieren vragen zich af of een warmtepomp passend is in hun situatie. Maar ervaringsdeskundigen die een dergelijke installatie hebben aangeschaft voor een bestaande woning, zijn er nog niet zoveel. In 2016 hebben ongeveer 50 particulieren in de gemeente Houten ISDE-subsidie gekregen voor de aanschaf van een warmtepomp. Dit zijn waarschijnlijk vooral warmtepompen die in nieuwbouw werden geplaatst.

In de drie woningen in de wijken Het Gilde en Het Veld waren verschillende oplossingen gekozen door de bewoners, het best passend bij de wens en (financiële) mogelijkheden. Per woning is een beknopte schets gegeven van de situatie en de gekozen uitvoering.

De eerste woning is een hoekwoning in Het Gilde, waarin een warmtepomp is geplaatst met beperkte aanpassingen in de woning. De woning had al lage temperatuur vloerverwarming, HR++ beglazing en spouwmuurisolatie.  De buitenunit van de warmtepomp staat naast het huis, de binnen-unit en de 200 L boiler op de begane grond, in de trapkast. Hierdoor zijn de leidingen kort en zijn er weinig transportverliezen. De warmtepomp zorgt zowel voor verwarming van de woning als van het tapwater. De bewoners hebben geen behoefte aan verwarming van de bovenverdieping. Voor het plaatsen van de installaties was alleen het boren van een gat van en naar de kruipruimte nodig, en een aanpassing van de elektravoorziening in de meterkast. De benodigde elektriciteit voor de warmtepomp wordt met zonnepanelen op de woning opgewekt.

In de tweede woning, een tussenwoning in Het Veld, was een verbouwing gepland met als doel het levensloop bestendig maken van de woning. Gelijktijdig was herziening van de verwarming van het huis noodzakelijk aangezien het huis tot dan toe verwarmd werd met hete luchtverwarming, en deze installatie na 30 jaar technisch gezien op was. Het voordeel van het plaatsen van de warmtepomp gelijktijdig met de verbouwing, was dat gekozen kon worden voor de technisch beste plaatsing van de units. Ook in deze woning is gekozen voor verwarming van het huis en het tapwater, en plaatsing van de binnen-unit en de 200 L boiler op de begane grond. In deze woning wordt ook de bovenverdieping verwarmd met vloerverwarming. Onderdeel van de verbouwing van de woning, was het plaatsen van een schuur in de tuin, met maximale mogelijkheden voor het plaatsen van 12 zonnepanelen, waarmee onder andere de benodigde elektriciteit voor de warmtepomp opgewekt kan worden.

De derde woning was wederom een hoekwoning in Het Veld. In deze woning zijn twee types warmtepompen geplaatst voor het verwarmen: één warmtepomp met buitenunit voor het verwarmen van de woning, en een tweede voor een ventilatiewarmtepomp voor het verwarmen van het tapwater. De buitenunit is hier geplaatst in de tuin. Deze buitenunit is wit, maar de leverancier kan de unit is elke gewenste RAL-kleur leveren. De binnenunit en overige apparatuur voor de verwarming van woning en tapwater zijn geplaatst op zolder, op de plaats waar eerst de CV ketel stond. De verwarmingselementen in de woonkamer zijn deels vloerverwarming, en een verwarmingselement met balansventilatie, die zorgt voor een continue goede luchtkwaliteit in de woonkamer. Als de CO2 concentratie te hoog wordt, wordt lucht van buitenaf toegevoerd. De ingaande verse lucht wordt voorverwarmd met de afgezogen lucht. Daarnaast wordt in de woning op enkele plaatsen gebruik gemaakt van radiatoren.
De lucht op de bovenverdieping wordt afgezogen met een ruimteventilatiesysteem. De warmte uit deze lucht wordt teruggewonnen met de ventilatiewarmtepomp en gebruikt voor opwarming van het tapwater in een boiler. Hier is gekozen voor een rechthoekige boiler, een mooie oplossing voor het wegwerken van een boiler achter een knieschot. Het tapwater wordt met een booster op temperatuur gebracht voor opslag in de boiler, en bij gebruik met een instant heater verder verwarmd. Ook bij deze woning zijn zonnepanelen geplaatst voor het opwekken van de benodigde elektriciteit voor de warmtepompen en het overige gebruik. 

Opvallend was dat in tegenstelling tot wat in de media wel eens naar voren komt, het geluid van de installatie geen probleem was, ondanks de soms korte afstanden tot de buren. Bij alle woningen hebben we geluisterd naar de hoeveelheid geluid van de buitenunit, zowel bij het verwarmen van het water voor de verwarming voor de woning, als voor verwarming van het tapwater indien van toepassing.  Het geluid tijdens het verwarmen van water voor de verwarming van de woning was nauwelijks hoorbaar. Bovendien hoeft de woning alleen in de koude maanden verwarmd te worden, als de mensen toch niet in de tuin zitten. Bij een van de woningen was de buitenunit naast de zithoek in de tuin geplaatst, een bewijs dat de unit geen hinder geeft. Tijdens het verwarmen van het tapwater was het geluid iets harder, maar nog steeds beperkt. Hierbij werd de opmerking geplaatst dat het tapwater voor de boiler maar 3 kwartier tot een uur per dag wordt verwarmd, en dat het moment waarop dit gebeurt, gekozen kan worden. Ook dit gaf geen hinder voor de buren of de bewoners zelf.

En gelukkig verwarmen de installaties de huizen ook als het buiten vriest. Alle drie de woningeigenaren waren tevreden over de prestaties van de warmtepomp in de praktijk, ook in de koude weken die we hebben meegemaakt in de afgelopen paar winters.

 Meegekregen tips, voortgekomen uit ervaring:

 • Isoleren van de woning is altijd slim  om te doen, ook als je uiteindelijk geen warmtepomp aanschaft. Begin hiermee. Een redelijke isolatie zoals HR++ beglazing en een redelijke spouwmuur en vloerisolatie zijn nodig;
  In geen van de 3 bezochte woningen was het dak na-geïsoleerd;
 • Het hebben van vloerverwarming is een voordeel maar is niet noodzakelijk;
 • Besteed aandacht aan de ventilatie van de woning. Zeker als er geen ruimteventilatie aanwezig is;
 • Deze warmtepompen hebben net als een koelkast, geen onderhoudscontract nodig.
  Vaak wordt bij een CV-ketel wel een onderhoudscontract afgesloten. Dit bespaart al snel €140 per jaar;
 • Het vinden van een betrokken en deskundige installateur was een van de grootste uitdagingen. Vraag offertes aan bij meerdere installateurs; niet alle installateurs zijn even ervaren met warmtepompen en ze spreken elkaar soms tegen. Blijf zoeken tot je vertrouwen hebt in een installateur; wil je weten wie de installateurs waren van de bezochte ervaringsdeskundigen, vraag het ons per mail (zie onderaan);
 • Houd bij de buitenunit rekening dat hier ijsafzetting kan plaats vinden. Zorg voor bijvoorbeeld een grindbed waarin het water weg kan lopen;
 • Voor het afdoppen van de gastoevoer naar de woning worden geen kosten in rekening gebracht. Formeel moet de gastoevoer bij de hoofdleiding richting de woning worden afgesloten. Hier is graafwerk voor nodig, en hier worden wel kosten voor in rekening gebracht.

Duidelijk werd dat door de verschillende verhalen in de media en geautomatiseerde adviezen op internet een verkeerd beeld kan ontstaan over de mogelijkheden, de kosten en de besparingen. Ben jij ook geïnteresseerd in een bezoek aan deze woningen? In het najaar organiseren we opnieuw een groepsbezoek per fiets aan deze woningen met warmtepomp. Je kunt je belangstelling alvast kenbaar maken door een mail te sturen naar fietstocht@energierijkhouten.nl.