Grote opkomst huurdersavond energiebesparing

Op 13 november jongstleden vond, voor zover bekend voor het eerst in Nederland, een bijeenkomst plaats die beoogt  huurders te betrekken bij de energietransitie. Als groep vertegenwoordigt de huurder zo’n 3,3 miljoen huishoudens die voor het bedrijfsleven en voor de beleidsmakers veelal  niet interessant zijn, omdat immers niet zijzelf over de implementatie, aanschaf en installatie van energieoplossingen gaan, maar de huiseigenaren/verhuurders.

In Houten denken ze daar anders over. Daar bestaat sinds kort de Energietafel, waar allerlei energie-initiatieven van burgers, instellingen en bedrijven samenkomen en uitgroeien tot iets moois. Daar kwamen HAR en DHE met elkaar in gesprek, hetgeen leidde tot deze info-avond. De HAR staat voor HuurdersAdviesRaad Houten, actief voor Viveste, met ruim 5000 huurwoningen in de sociale sector de grootste speler in Houten. DHE staat voor De Hoeven Energie, een burgerinitiatief van buren voor buren, actief in de Houtense wijk De Hoeven, maar in Houten en daarbuiten vooral ook bekend van haar praktische infoavonden over energieonderwerpen. In de wijk De Hoeven heeft dit geleid tot een deelname aan een of meer energiemaatregel bij één op de vijf huishoudens.

De insteek van deze avond was echter voor de volle honderd procent gericht op de huurder. Om huurders ideeën en inzichten in handen te geven waar ze zelf mee aan de slag kunnen in eigen huis om energie te besparen, om praktische tools te verschaffen waar ze de huiseigenaar niet bij nodig hebben en last but not least: om te inventariseren waar huurders op vastlopen, zodat dat weer meegenomen kan worden in het gesprek met de woningcoöperaties.

Een aantal deskundigen had op een rij gezet waar energie-, milieu- en comfortwinst is te halen met inzet van middelen die vrijwel niets kosten. Het was een heel vol programma, want de lijst van mogelijkheden is groot, groter dan menige geïnteresseerde huurder vooraf had verwacht.

13 november 2

De aftrap werd gegeven door Marlous van Leeuwen en Katrin Larsen, met uitleg over hun organisaties HAR en DHE. Daarna werd de microfoon doorgegeven aan Wijnand Jonkers (foto links hier onder), van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht. Hij legde de zaal een groot aantal vragen voor die lang niet iedereen goed wist te beantwoorden. Bijvoorbeeld hoe duur het opladen van een mobiele telefoon is per jaar. Nog veel meer en andersoortige energieaspecten kwamen aan bod, aspecten ook die discussie opriepen: het werd een levendige avond.

DSC_0127DSC_0139Frans Versteeg (foto rechts), lid van het technologieteam van DHE, legde vervolgens uit dat de woning veel weg heeft van een Chinese wensballon. Onderin wordt er warmte ingebracht, de lucht zet uit, wordt daarmee lichter dan de koudere lucht daarbuiten, en de ballon stijgt op. Zo ook in huis: warme lucht stijgt op en perst zich op zolder door naden en kieren naar buiten. Beneden wordt de koude lucht aangetrokken, die er boven als warme lucht weer uitgaat. Tenzij je de kieren weet te dichten. Dan wordt het beneden een stuk behaaglijker. Versteeg legde daarna uit dat de kierenjacht heel goedkoop kan. Met een stokje wierook zie je waar de lucht uit jouw huis ontsnapt. Met kit, pur of tochtstrip dicht je de kier. Kosten: een paar euro. Opbrengst: een lagere energierekening en je bent die koude tocht kwijt in de kamers waar je verwarmt.

DSC_0133

Comfort en energiebesparing is ook te behalen met het slim “afstellen” van je radiatoren, in vaktermen: “waterzijdig inregelen”. John Visser, een verwarmingsinstallateur die als een van de weinigen in zijn branche gespecialiseerd is op juist deze technieken, legde zijn publiek uit dat cv-ketel en verwarmingsradiatoren vaak niet optimaal samenwerken en veelal niet optimaal op de wensen van de bewoners zijn afgesteld. Met soms simpele ingrepen is daar veel winst te halen. In DHE is een werkgroep actief die uitlegt aan bewoners hoe dit werkt. HAR heeft een soortgelijke werkgroep in oprichting.

Ida Smit kondigde vervolgens aan dat de energiemeters die DHE heeft ook te lenen zijn door de aanwezigen, zodat iedereen zelf kan meten hoeveel elektriciteit er door de stekkers gaat naar allerlei apparaten. Met zo’n meter is eenvoudig na te gaan zijn of het opladen van een mobiele telefoon inderdaad slechts één euro per jaar kost.

Na afsluiting van het sprekersgedeelte was nog gelegenheid tot napraten met de deskundigen, en tot het inschrijven op de hulp- en servicepakketten die DHE en HAR aanbieden. Daar hoorden we ook uit de mond van de aanwezigen dat ze de info-avond als zeer geslaagd hadden ondervonden.

Tekst: Karel Frijters
Foto’s: Marjelle Maas