Optrekkend vochtprobleem verholpen en de vloer geïsoleerd!

Ervaringsverhaal Bart en Harriët, van de Kleihoeve (woning: 1981)

De kruipruimte van het huis rook altijd al muf en was vochtig. Maar dit was nooit echt een probleem. Totdat we een paar jaar geleden last kregen van optrekkend vocht in de muren van de hal en het wegrotten van de houten afdekplaat van de kruipruimte. Dit was nadat we een buitenkraan hadden laten aanleggen waarbij onder de fundering moest worden gegraven. Sindsdien komt er van buitenaf water in de kruipruimte.

Ondanks dat de huizen boven maaiveld liggen, is water in de kruipruimte hier lokaal een vaker voorkomend probleem. Waarschijnlijk is bij de bouw van de woningen de bouwgrond door al het bouwverkeer zodanig verdicht, dat een laag is ontstaan waardoor het regenwater niet de bodem in kan en onder de woningen stroomt.

De uitvoering

Toen we zeker wisten dat er geen sprake was van een lekkage in een leiding, hebben we een deskundige ingeschakeld. Ik had Rento Hermanns een keer zijn verhalen horen doen en hij kwam heel deskundig over. Toen hij hier kwam om de situatie te bekijken, kroop hij direct onder de vloer en kwam heel vies weer boven. En met een heldere analyse: de kruipruimte was niet goed geventileerd. Daardoor was er zichtbare condensvorming op de wanden. De ventilatieopeningen zaten precies achter de vloerbalken, waardoor er geen goede ventilatie was. Zijn advies was de bodem met folie af te dichten en een betere ventilatie aan te brengen.

Nadat hij grote rollen folie en extra ventilatie-openingen in de kruipruimte had aangebracht, bleek al snel dat het vochtprobleem was opgelost: het optrekkend vocht nam af en ook de ruimte rook minder muf. Vervolgens hebben we ook de vloer door Rento laten isoleren met noppenfolie (Isobooster).

Folie in de kruipruimte tegen het vocht uit de bodemFolie in de kruipruimte tegen het vocht uit de bodem

En, hoe bevalt het nu?

We zijn vooral heel blij van het vochtprobleem af te zijn. De isolatie van de vloer merken we niet aangezien we vloerverwarming hebben en daardoor de vloer al warm aanvoelde. Ons gasverbruik is afgenomen met een paar procent, maar welk deel door de vloerisolatie komt, is lastig aan te geven. We hebben namelijk veel meer energiebesparende maatregelen genomen. Zo hebben we HR+++ glas laten aanbrengen, en een beter geïsoleerde voordeur. Daarnaast is ook onze dochter uit huis gegaan. Dit heeft natuurlijk ook invloed op het gasverbruik.  

Tips

 • Controleer de ventilatie in de kruipruimte. Deze is niet altijd zo goed als je verwacht. Met een goede ventilatie kun je al veel vochtproblemen voorkomen.
 • Als je water in je kruipruimte hebt, neem dan in ieder geval actie.
 • Rento kan ik echt aanbevelen. Hij is open en eerlijk, en prettig om mee te werken. Je kunt je interesse kenbaar maken via onze pagina over vloer- en dakisolatie

1 reactie op “Optrekkend vochtprobleem verholpen en de vloer geïsoleerd!

 1. Ondergetekende heeft 4 jaar geleden de kruipruimte laten isoleren door Rento Hermanns.
  Ik woon in een woning van eind jaren 30.
  Het resultaat is heel positief,meer comfort ,en behaaglijke temperaturen.
  Ik kan het bedrijf van Rento Hermanns iedereen aanbevelen.

  Groet , een tevreden client.

Reacties zijn gesloten.