Thema-avond ‘Slim ventileren’: impressie & presentaties

Op maandag 8 april 2019 heeft De Hoeven Energie een avond over ventilatie verzorgd. Bij onze huizen (uit de jaren ’80) komt de koude lucht beneden bij de voordeur en de ramen binnen en stroomt het er als warme lucht door kieren en gaten op zolder weer uit: het “schoorsteeneffect”. Dit maakt vaak de hal koud en tochtig. Dat is onaangenaam, ook voor de portemonnee.

Een goede, en goedkope, stap is de tocht te verminderen. Daarvoor is eerst begrip nodig. De eerste twee presentaties gaven hier inzicht in. Daarna kun je kijken hoe het in jouw huis werkt. Alle aanwezigen kregen hiervoor een hulpmiddel en uitleg. Daarnaast werd benoemd dat het meten met een CO2-meter hierin kan helpen (deze zijn sinds kort bij de Hoeven Energie te leen).

Als je weet hoe de luchtstroom loopt, kun je er vervolgens wat aan doen. Een eerste stap is het afdichten van kieren op zolder en bij de voordeur. Zo werden er nieuwe inzichten over tochtstrip getoond en bespraken we de verschillen in zo’n (op zich eenvoudig) materiaal.

Daarna werden diverse oplossingen gepresenteerd om wel te ventileren, en tegelijkertijd de warmte in je huis te behouden. Dit ging zowel om oplossingen die al in huizen in Houten gebruikt worden als nieuwe zaken die De Hoeven Energie gezien had op een excursie naar het Informatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo). 

Na de voorlichting is er uitgebreid nagepraat en wisselden de bezoekers ervaringen uit. De meesten wilden meteen aan de slag na deze avond met praktische oplossingen.

De avond werd volledig verzorgd door vrijwilligers van De Hoeven Energie. Benieuwd naar de presentaties? Bekijk ze hieronder.

  1. Ventileren: waarom en hoe dan? (Frans Versteeg)
  2. Hoe kan ik ventileren in een kierdicht ‘De Hoeven’-huis? (Ad van Ooijen)
  3. Slim ventileren met warmteterugwinning – 2 opties (Jessica Veen)
  4. Effectief tocht bestrijden rond deuren en ramen (Frans Versteeg)