Verslag warmte-scan-training in Houten

Sven Imthorn, een bewoner uit De Hoeven nam onlangs deel aan de training over de warmtescan om deel te kunnen nemen aan het uitvoeren van warmtescans binnen de Hoeven en daarbuiten. Lees hier zijn verslag:

Na een tip tijdens een bewustwordingsavond over energie en verduurzaming in Houten in de Krachtfabriek, heb ik meegedaan aan een cursus warmtescan; waardoor ik nu warmtescans uit kan voeren.

De Hoeven Energie faciliteert deze training, waarbij ze Rob Vonk en Ad Kwak uit Utrecht gevraagd hebben de aangemelde vrijwilligers de kneepjes bij te brengen. De eerste avond in het gemeentehuis is gericht op theoretische kennis. Rob Vonk legt uit hoe warmte, maar ook licht in het spectrum van straling elk hun plaats hebben. We krijgen uitleg over hoek van inval = hoek van uitval, objecten die in licht misschien niet, maar in warmtestraling wel zichtbaar zijn of juist omgekeerd. Daarbij worden ook de vele valkuilen duidelijk belicht met veel aansprekende voorbeelden. Zelfs vanuit Amersfoort was er belangstelling!
De tweede avond is het zo ver: we gaan met een aantal scanapparaten naar buiten. Na nog een opfrisser door Vonk en Kwak gaan we in teams daadwerkelijk naar buiten. We ‘bekijken’ een goed geïsoleerd huis en een minder goed geïsoleerd huis en maken met elk team van beide huizen talloze foto’s. Nu wordt het verschil tussen de camera’s ook pas goed duidelijk. Ook krijg ik nu een gevoel bij wat het verschil is tussen licht en warmte en hoe dat zichtbaar, maar soms ook verwarrend is. Terug ‘op kantoor’ bekijken we verschillende foto’s en zien we de dingen die we zelf vaak ook al constateerden. Nu merk ik ook dat het gesprek met de bewoner cruciaal is; daarin komt heel veel info boven tafel dat geconstateerde euvels kan verduidelijken, of soms juist ontkrachten.